In de afgelopen weken heeft Noordwest-Europa te kampen gehad met extreem hoogwater, met name in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland. De grote hoeveelheid regen en het toegenomen smeltwater leiden tot alarmerende waterniveaus. Deze stijgende waterstanden vormen niet alleen een bedreiging voor de natuur maar ook voor vitale systemen zoals het elektriciteitsnet.
Een voorbeeld van deze kwetsbaarheid was te zien in 2021, toen delen van Zuid-Nederland, Duitsland en België werden getroffen door overstromingen. Deze gebeurtenissen confronteerden ons met de afhankelijkheid van elektriciteit in ons dagelijks leven. Zonder elektriciteit valt immers bijna alles stil: van verlichting en communicatie tot cruciale systemen zoals waterzuivering en gezondheidszorg.
Stormachtige tijden vragen om stevige verbindingen
Om deze afhankelijkheid te verminderen en ons elektriciteitsnet beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden, is het essentieel te investeren in een sterk en robuust ondergronds elektriciteitsnet. Kabelmoffen spelen een belangrijke rol in de betrouwbaarheid van het net. De LoviSil® kabelmof maakt gebruik van vloeibare siliconen technologie en biedt een optimale bescherming aan de kabels. Wat deze kabelmof echt onderscheidt ten opzichte van andere technologieën is het vermogen om een waterdruk van 2 bar, ofwel 20 meter te weerstaan.
Het is aan de overheid om samen met belanghebbenden te werken aan een minder kwetsbare samenleving als het gaat om het veranderende klimaat. Laten we niet alleen dijken versterken om ons te beschermen tegen het stijgende water, maar ook investeren in technologische oplossingen die ons elektriciteitsnet bestand maken tegen de kracht van de natuur.
Energiebedrijven kunnen hierin een rol spelen door te investeren in de juiste componenten voor het elektriciteitsnet. LoviSil® kabelmoffen kunnen een cruciale rol spelen in het veiligstellen van onze energie-infrastructuur en het waarborgen van een stabiele samenleving, zeker in tijden van stijgende waterstanden.