Slimmere en snellere engineering

Onlangs zijn de faciliteiten van de afdeling Engineering & Ontwikkeling uitgebreid met 3D-printers. Deze printers kunnen op basis van digitale (bouw)tekeningen driedimensionale objecten produceren en deze techniek heeft de naam ‘rapid prototyping’ gekregen. Met deze aanschaf kan Lovink Enertech de ontwikkelingstijd verkorten en kunnen klant-specifieke oplossingen snel en eenvoudig gerealiseerd worden.

 

Van prototypes tot maatwerk

Voorheen werden prototypes voor onderdelen door externe partijen vervaardigd wat veel tijd en geld kostte. Nu kunnen tijdens het ontwerpproces de mofonderdelen in eigen huis vervaardigd worden. Dit stelt ons in staat om onderdelen te testen zonder grote investeringen.

De geprinte modellen zijn van hoogwaardige thermoplasten met goede mechanische eigenschappen. Hierdoor is het ook mogelijk de onderdelen als maatwerk te integreren in klant-specifieke kabelmoffen. Zo is onlangs een aantal olie-navulmoffen voorzien van ‘oliezadels’ die specifiek ontworpen zijn voor de kabelmaat van het tracé.

 

Toekomst

Senior Product development Engineer Bert Brus herinnert zich nog de aanschaf van het eerste 3D-tekenprogramma in 1992 en later de overgang naar Solid Works, waarmee de visualisatie van tekeningen nog realistischer werd. En dan nu de stap naar 3D-printers: “De mogelijkheden zijn oneindig, zo hebben we onlangs ook met succes gietmallen gemaakt voor rubberonderdelen. “
De verwachting is dat dit nog maar het begin is: “De techniek is nog sterk in ontwikkeling en de printers zullen steeds beter, sneller en goedkoper worden. Het is niet ondenkbaar dat de printers op termijn zelfs een deel van de kleine serie-productie gaan overnemen waardoor we nog beter in staat zijn klantspecifieke wensen te realiseren.“


© 2018 Lovink Enertech B.V.  |  
Disclaimer
Sitemap
Webdesign en CMS: Frappant